Rahsia Pemuda Buat Duit RM 1085 Di Facebook Walaupun Newbie


Berniaga di Facebook? Ianya tidak semudah yang disangka oleh kerana Facebook itu sendiri adalah salah medium bersosial.Memang ramai di sana, tetapi mereka lebih suka perkongsian dan berbincang je…bukannya nak menjual…keaddan tidak berpihak kepada kita kalau kita hard sell…terus terjah nak menjual,korang boleh lihat betapa sukarnya untuk mendapatkan like, apatah lagi nak convert kepada pembeli.

https://bit.ly/2SHpoKV
 Namun pada asasnya berniaga di Facebook ada yang mencadangkan kita membuka Funpage ,yakni satu page khusus tentang barangan yang ingin kita jual.Ianya berfungsi seperti kedai untuk kita meletakkan barang. Funpage masih dianggap sebagai salah satu cara terbaik untuk mendapatkan pelanggan.Cuma beberapa perhatian mesti diambil untuk menarik minat pelanggan, antaranya



  • ·         Pemilihan tajuk yang sesuai

  • ·         Cover Funpage yang menarik

  • ·         Terdapat butang  action yang membolehkan pelanggan terus diberi pilihan untuk membeli

  • ·         Sentiasa update dengan pengisian post yang menarik

  • ·         Penggunaan boost post..iaitu menggunakan iklan FB untuk mencari customer(yang nie kena keluarkan duit )

  • ·         Boleh dijadikan sebagai agen marketing yang berkesan jika kena caranya.


Malahan kita juga boleh join atau sertai group di Facebook yang menjual  atau group pengiklanan..Namun ingatan yang boleh diberi, rate untuk dapat click like dan juga pembeli sukar,kerana apa? 


  • ·         Terikat dengan syarat admin yang pelbagai, ada yang melatakkan syarat mesti membawa ahli baru, selepas sudah approved barulah anda dibenarkan beriklan.kesannya berlaku lambakan ahli yang sebenarnya tidak berminat pun untuk sertai group tersebut

  • ·         Kebanyakkan ahli adalah penjual dan niat utama adalah untuk menjual semata mata, oleh kerana itu jika produk atau barang yang ingin dijual bukan barang yang mempunyai permintaan tinggi, maka sangat sukar untuk kita mendapatkan like dan juga menjual barangan, walaupun namanya group jual beli..sungguh ironi


Malahan sangat sukar juga untuk menjual terutama di profil  atau FB kita sendiri…sebagaimana kata Jack Ma, pemilik Ali Baba.com , sukar untuk menjual kepada rakan rakan dan saudara mara…mereka hanya datang membeli bila kita sudah menjadi terkenal dan barangan kita terjual dengan banyak serta popular…satu kebiasaan dan lumrah dalam kehidupan juga. Lagi pun FB adalah tempat bersosial yang santai dengan pelbagai kisah  suka duka manusia…


Jadi jika kita diberikan peluang untuk berniaga saya syorkan kita rujuk pengalaman Al Farabi, seorang Facebook marketing yang simple tetapi hasilnya memang terbaik. Bermula sebagai orang baru atau newbie di Facebook beliau menjana pendapatan melebihi 1K lebih di dalam 8 hari tanpa mengeluarkan 1 sen pun.Bunyi macam hype je kan….macam scam je kan….tetapi  inilah kenyataannya , malahan Al Farabi berkongsi pengalaman beliau berniaga di FB


  • ·         Tanpa Modal berbayar..

  • ·         Tips mencari produk keras laku

  • ·         Produk yang hot

  • ·         Lubuk supplier barangan yang terbaik.dipercayai, senang nak berurusan

  • ·         Seni kemahiran menjual softsell…konsep ‘menjual walaupun tanpa menjual’

  • ·         Pemilihan gambar dan ayat super falling in love…tengok je customer dah jatuh cinta

  • ·         Lubuk pembeli…bukan main redah je jual kat group iklan…

·         Dan banyak lagi



Hasil pemerhatian admin ,mendapati Al farabi sentiasa up to date dengan hasil kerja atau rahsia kejayaannya…Jom baca panduan atau case study bagaimana newbie nie bermula danmenjana RM 1085 hanya dalam 8 hari.


0 comment... add one now

Semoga perkongsian ini bermakna buat semua. Korang kalau dah baca boleh klik butang share, supaya lebih ramai yang mendapat manfaat dari blog kecil nie. Salam ukhwah dan mesra dari kami team love hijau.