6 Sebab Tidak Digalakkan Beli Rumah Untuk Tinggal Sendiri

Berikut adalah pendapat daripada Tuan Zaidi Ismail, seorang perunding serta seorang jurulatih kewangan yang hebat jom kita baca pendapat beliau mengapa pembelian rumah untuk kegunaan sendiri akan menjadi satu bebanan jika tersalah....https://bit.ly/2F6oBzy


Tak salah untuk beli rumah atau hartanah tetapi ramai yang beli rumah  atau Hartanah yang salah. Berikut 6  sebab kenapa saya tidak menggalakkan beli rumah untuk tinggal sendiri.
.
1. Orang yang beli rumah untuk tinggal sendiri biasanya akan membazir dengan "renovation" dan "renovation" ini tidak akan selesai hingga mati , ada sahaja yang nak di "improve" kerana emosi.
.
2. Ramai yang tidak buat kira-kira apabila membeli rumah untuk tinggal sendiri , ramai yang beli rumah yang mereka tidak mampu untuk menunjuk-nunjuk pada orang lain. Kebanyakan orang tidak tahu mengira kos sebenar pemilikan hartanah dan akhirnya rumah tersebut menjadi beban kewangan pada mereka. Anda pun tahu kan , mana ada orang bayar dan masuk kelas cara untuk membeli hartanah dengan betul kan ? terutama kalau nak beli untuk tinggal sendiri , mereka akan guna emosi sebagai panduan bukannya kalkulator , betul tak?.
.
3. Ramai yang beli rumah untuk tinggal sendiri biasanya sebab nak "upgrade" gaya hidup , 5 tahun sewa rumah flat boleh jer tiba-tiba tahun ke 6 nak beli rumah teres untuk tinggal sendiri sebab tak tahan kena tanya , kena kutuk dengan orang keliling , maka nak la juga "upgrade" ke rumah sendiri kan ... walhal kalau nak "upgrade" boleh jer dari sewa rumah flat kepada menyewa rumah teres , siapa tahu kalau kita tak bagi tahun kan? Tiada hutang dan masih ada banyak lebihan untuk dilaburkan kepada sesuatu yang menguntungkan.
.
4. Beli rumah atas sebab yang salah , hartanah seharusnya menjadi harta atau aset bukannya beban , beli rumah untuk tinggal sendiri adalah satu beban terutama jika kos pemilikan lebih tinggi dari kos menyewa. Harta atau Aset adalah sesuatu yang memberikan pulangan kewangan dalam bentuk aliran tunai dan peningkatan nilai selain dari pemilikan ikuiti. Kalau rumah atau hartanah tersebut tidak boleh memberikan  3 perkara tersebut , jangan beli. Full stop.
.
5. Ramai yang beli rumah atau hartanah mahal , maksud saya harga yang mahal sedangkan nilainya rendah sedangkan boleh dapat rumah atau hartanah yang murah hanya kerana orang lain kata ianya adalah bagus , dengan kata lain beli hartanah atas nasihat mereka yang bukan ahli dalam bidang hartanah terutama ahli keluarga dan sahabat handai.
.
6. Beli rumah atau hartanah untuk tinggal sendiri pada waktu yang salah atau timing yang salah , beli ketika pasaran mahal , beli ketika kerjaya tidak stabil  atau mungkin kena tukar lokasi pekerjaan , ketika ketidakpastian persaraan dan sebagainya 

 Jadi bagaimana nak bina kewangan yang kukuh, membina aset yang kukuh serta teknik menyelesaikan hutang yang sangat berkesan...korang boleh rujuk Panduan serta rahsia yang disediakan oleh Tuan Zaidi Ismail

0 comment... add one now

Semoga perkongsian ini bermakna buat semua. Korang kalau dah baca boleh klik butang share, supaya lebih ramai yang mendapat manfaat dari blog kecil nie. Salam ukhwah dan mesra dari kami team love hijau.