4 Perkara Yang Memiskinkan Anak Muda Malaysia
Jom kita terjah penulisan seorang jurutera kewangan yang memang terkenal di FB, beliau bukan sekadar cara menyelesaikan utang sahaja tetapi juga cara menambah pendapatan ...Tuan Zaidi Ismail


Kalau nak rasa hidup miskin dengan cepat boleh buat perkara-perkara berikut.
.

1. Berhutang Membeli Kereta 


Fakta :

Harga kereta susut 10% sejurus dapat kunci , terutama kalau kereta baru , Harga kereta susut 65% selepas tahun ke lima (5) penggunaan. Kos kereta 2 kali ganda dari ansuran bulanan (minyak , penyelenggaraan , cukai , insuran dll selain ansuran bulanan) , kalau ansuran bulanan kereta RM500 setiap bulan , kena ada peruntukan minima RM1K setiap bulan. Ini tidak termasuk kos pengubahsuaian kereta , aksesori tambahan dll. Pembeli juga terpaksa menanggung kadar faedah yang berganda akibat hutang.

Solusi :

Beli kereta "pre-love" secara tunai , umur kereta antara 3-5 tahun , dapatkan khidmat mekanik yang bertauliah untuk memeriksa kereta sebelum beli , beli dengan harga terbaik. Ini akan menguntungkan pembeli.

a. Kos mengurus 50% lebih murah kerana tiada ansuran bulanan , ini akan meningkatkan simpanan.

b. Tiada kadar faedah di kenakan kerana pembelian tunai , tidak membazir wang untuk membayar kadar faedah

c. Lebih mudah untuk "upgrade" kereta lain mengikut keperluan tanpa perlu berhutang kerana tidak perlu "topup loan" akibat harga kereta lebih rendah dari baki hutang kereta tersebut.

d. Boleh dijadikan modal untuk membeli hartanah kereta terdapat ikuti di dalam kereta tersebut.

Beli kereta tak salah tapi ramai beli kereta yang salah.

.

2. Beli rumah tak mampu milik untuk tinggal sendiri terlalu awal


Fakta :

Anak muda akan bertukar kerja / kerjaya setiap 2-3 tahun , terdapat perubahan pada lokasi tempat kerja yang mungkin lebih jauh dari rumah yang sudah di beli awal. Rumah pertama yang di beli untuk tinggal sendiri bukan berdasarkan kiraan kewangan tetapi berdasarkan emosi (hati & perasaan) berdasarkan mata hati sahaja tanpa mengira realiti kehidupan dan terperangkap dengan mitos "harga rumah semakin mahal".

Pembeli rumah pertama juga tidak mempunyai pengalaman untuk memiliki rumah dan berpandukan nasihat salah yang diterima dari  kenalan , ahli keluarga , jururual dan agen hartanah yang tidak mempunyai maklumat lengkap berkaitan matlamat dan keupayaan kewangan pembeli. Masalah timbul apabila bertukar tempat kerja , mula berkeluarga , kos meningkat , hutang bertambah dan kemampuan berkurang. Bukan semua senario tetapi majoritinya begitu.

Solusi :

Tingkatkan keupayaan kewangan, sewa dahulu rumah yang ingin didiami , tentukan "trijectory" kerjaya terlebih dahulu , menyimpan dan melabur di utamakan sehingga benar-benar bersedia.

a. Beli rumah mampu milik (berdasarkan kiraan kewangan , bukan berdasarkan kategori rumah) untuk di jadikan rumah sewa  sebagai satu pelaburan jangka sederhana (minima 5 tahun).

b. Tempoh pembiayaan 35 tahun untuk mengurangkan ansuran bulanan dan memaksimakan aliran tunai dari rumah sewa tersebut.

c. Cari penyewa dahulu sebelum beli rumah yang sesuai dengan permintaan / pasaran sewaan.

d. Maksimumkan bilangan kuota pembelian serta pembiayaan hartanah mengikut kategori.

e. Beli rumah yang diduduki sendiri hanya apabila modal pembelian minima adalah 50% daripada harga pembelian dengan tempoh pembiayaan tidak lebih 15 tahun.

Beli rumah tak salah tapi ramai salah beli rumah
.


3. Pinjaman Peribadi untuk kegunaan yang salah.


Fakta :-

Kebanyakan peminjam pinjaman peribadi (personal loan) menggunakan wang pinjaman untuk kegunaan yang salah ,sebagai contoh menggunakan pinjaman peribadi untuk membeli tanah sedangkan ada pinjaman khusus untuk pembelian tanah , ada juga yang mengambil pinjaman peribadi untuk membeli motor besar sedangkan ada pembiayaan khusus untuk motor besar dan yang paling kerap berlaku ialah menggunakan pinjaman peribadi untuk melabur dalam skim cepat kaya dan menggunakan pinjaman peribadi untuk kegunaan keluarga yang tidak di bayar balik oleh ahli keluarga , peminjam terpaksa menanggung ansuran bulanan yang tinggi kerana kadar faedah yang di kenakan kepada pinjaman peribadi tinggi dengan tempoh yang singkat.

Solusi

Kebanyakan orang yang mengalami masalah ini akan menyatukan baki hutang pinjaman yang telah dibuat kepada satu (1) atau dua (2) pinjaman yang besar untuk mengurangkan ansuran bulanan.  Contoh :-

Katakan baki pinjaman peribadi A = RM30K  / 500 sebulan

Baki Pinjaman peribadi B = RM50K  /  800 sebulan

Baki Pinjaman Peribadi C = RM70K  / 900 sebulan

Kebanyakan orang akan menggabungkan baki hutang A , B dan C  menjadi RM 150K dengan ansuran bulanan yang rendah , sebagai contoh Rm1700 sebulan berbanding RM2200 sebelum ini. Jimat RM500 setiap bulan . Ini mungkin akan mengurangkan ansuran bulanan tetapi ianya akan menyukarkan untuk melangsaikan baki hutang yang besar RM150K.
.
Apa yang sepatutnya dilakukan adalah menambah bilangan hutang pada nilai baki yang lebih kecil untuk memudahkan proses melangsaikan hutang dengan lebih cepat. Sebagai contoh , baki hutang RM30K dengan ansuran RM500 sebulan di kecilkan kepada RM10K  X 3 hutang dengan ansuran bulanan RM120 setiap satu , selain dari menjimatkan RM140 sebulan , ianya juga memudahkan untuk melangsaikan baki hutang yang lebih kecil satu persatu. Begitu juga dengan hutang peribadi yang lainnya.

Ambil pinjaman peribadi tak salah tapi ramai yang salah ambil pinjaman peribadi..

4. Kad kredit yang berbaki

.
Fakta :-

Lebih 80% pemegang kad kredit mempunyai baki hutang yang dibawa ke hadapan setiap bulan dan membayar kadar faedah antara 15% hingga 25% setiap tahun atau purata 2% sebulan keatas baki hutang kad kredit. Kad kredit sering digunakan untuk pembelian produk dan perkhidmatan berbentuk kehendak bukan keperluan. Ianya mudah di salah guna kerana pengguna terpisah dengan "emosi" memegang wang , yang dipegang hanya kad plastik , rasa bersalah atau sayang kehabisan wang untuk berbelanja tidak dirasai kerana plastik.
.
Solusi:-

a. Batal kad kredit dan di gantikan dengan kad debit yang perlu mempunyai wang terlebih dahulu sebelum boleh digunakan untuk berbelanja.

b. Limitkan nilai kad kredit jika masih mahu menggunakan kad kredit untuk tujuan kecemasan dan kemudahan.

c. Langsaikan hutang kad kredit dan bertukar kepada penggunaan Tunai.
.
Ini merupakan serba sedikit perkara yang boleh memiskinkan anak muda , miskin di sini bukan bererti tinggal di rumah papan , jalan kaki tanpa kenderaan , tiada wang untuk makan tetapi miskin di sini bemaksud membataskan keupayaan , menghadkan potensi dan kapasiti membina kekayaan dan menjadi hamba kepada sistem kehidupan dan tertekan dengan tanggungjawab kewangan.
.
.

0 comment... add one now

Semoga perkongsian ini bermakna buat semua. Korang kalau dah baca boleh klik butang share, supaya lebih ramai yang mendapat manfaat dari blog kecil nie. Salam ukhwah dan mesra dari kami team love hijau.