3 Tips Untuk Kurus Paling Berkesan ,Jadi Jejaka Kacak dan Gadis Tercomel Impian Semua

Tips Kurus Paling Berkesan dan Bergaya Untuk jadi Lelaki Sado dan Gadis Comel


Macam mana nak kurus? Apa yang patut kita buat untuk kurus...kurus yang sihat..kurus yang slim, sihat dan sado? Tak kisah korang siapa, sebenarnya pada aku ada 3 asas je untuk kurus....tapi sebelum korang lanjutkan bacaan korang aku harap korang tabah dengan apa yang aku nak tulis nie, agak berbeza dengan sedikit dengan apa yang selalu trainer tulis, tetapi selalu mereka katakan sewaktu sesi workout atau senaman buat anak buah mereka....sebelum tu aku mintak korang lupakan tentang fatburner yang banyak di pasaran, ok...tak kisah fatburner  dalam bentuk minuman, pil atau apa sahaja, bab nie terpulang kepada korang, aku tak kuasa nak halang korang minum fatburner bagai, maklumlah zaman sekarang orang dah sibuk dengan kerja..balik dengan urusan keluarga lagi, itu aku faham sesangat sebab aku pun serupa jugak dengan korang...kerja dan urusan keluarga menyebabkan kita terlupa jaga atau mantain berat badan.....jadi sekali lagi aku tak minat nak sentuh fatburner nie, its up to you all ok...Cuma apa yang aku nak sentuh adalah korang boleh sihat ,boleh sado , boleh kurus secara semulajadi, tanpa fatburner..itu je...
.....................
........................................

 Ubah Pemikiran Sebelum ubah Bentuk Badan Korang

Pada aku yang pertama, buat jejaka  dan gadis gemuk , percayalah cakap aku korang sebenarnya dilahirkan sihat, korang sebenarnya kacak dan comel, Cuma lemak dekat badan korang menyebabkan kekacakan dan kecomelan korang terselindung tu je...korang boleh kurus  semula kalau korang ubah pemikiran korang, cara fikir korang,please la...stop la korang pretend yang gemuk tu comel, comel tu menawan, korang terus berselindung dibalik pakaian yang besar, keadaan akan lebih  teruk kalau korang pakai pakaian yang ketat,maaf cakap la...henti kan...hentikan...hentikan...pemikiran korang, change your mind before change your body shape. 


 Mesti Ada Target dan Matlamat Untuk Kurus

Korang mesti ada matlamat untuk kurus, korang mesti berjuang sehingga korang mampu tersenyum semula dengan badan yang slim dan sihat..berjuang..berjuang...dan berjuang....tu la tips pertama aku kalau korang nak kurus, kenapa? Jangan tanya aku kenapa, cuba korang pergi ke you tube dan korang lihat sendiri bagaimana transformation  body bagi yang gemuk kemudian jadi kurus..mereka mungkin tunjukkan mereka workout, tetapi untuk pengetahuan korang mereka sebenarnya meletakkan  pemikiran mereka yang positif, positif dan positif, matlamat yang jelas, mereka teruskan berjuang...korang nak tahu bukan mudah bab nak kurus nie, kurus secara sihat, ada masanya kita down...kita rasa meluat, rasa macam tak de apa apa perubahan, terutama pada peringkat awal.So kesimpulan awal untuk kurus  dan sihat secara semulajadi korang mesti betulkan pemikiran korang, korang pergi la tanya mana mana trainer sekali pun, hatta Kevin zahri pun setuju, kerana badan korang akan mengikuti  cara korang fikir, macam mana nak mula workout, kalau korang sendiri tak de kemahuan, bagaimana korang nak detox , kalau korang fikir semua benda nie mengarut dan buang masa, bagaimana korang nak control pemakanan korang kalau cara fikir korang fikir, ruginya aku tak boleh belasah makanan yang sangat sedap, ikut tekak korang.....korang nampak tak?

 So ubah pemikiran korang..bina matlamat yang jelas...tulis matlamat korang...korang nak apa...dari 90kg korang ke berapa  60kg contohnya...jelas dan jelas....biar terang pemikiran korang so korang bersedia berjuang untuk kurus...kenapa aku gunakan perkataan berjuang? Bila minda korang dan bersedia..maka korang sedia untuk struggle dan buat sehabis baik ..korang tak nak berubah??? So korang boleh bersedia untuk gemuk sepanjang hayat korang...korang rasa korang sihat, walaupun korang gemuk? Kita seumpama bom jangka bila kita gemuk dan berperut buncit..tunggu masanya nanti(sorry bukan aku doakan ye..tapi nie yang selalu berlaku..realiti) pelbagai penyakit datang melanda...kencing manis, darah tinggi..bro penyakit memang takdir, tapi kita disuruh berusaha elakkan penyakit...derita penyakit nie bro....so..sekali lagi ubah pemikiran korang dan korang bersedia untuk step atau tips untuk kurus dari aku seterusnya

Aku Juga Pernah Gemuk 


Mungkin korang rasa blogger kecil macam aku nie sembang kencang...he siapa ko nie ...nak suruh kami ubah pemikiran bagai? Bab nie, aku nak bagi tahu korang, memang aku nie blogger kecil je...aku pun  dulu pernah  dalam proses nak ke tahap obesiti, tetapi aku tersedar( nie yang aku sebut kat atas tadi) Berat aku dari 59kg dan mencecah 76 kg pada masa tu...bukan senang  waktu tu..aku rasa dah agak sukar untuk berjalan cepat, semua seluar keje aku dah bersaiz besar, baju pun semua dah XL....sehingga akhirnya aku sedar aku mesti berubah untuk kurus.

 Mula Senaman Dan Jaga Pemakanan.Fokus Dan Fokus!!

 Jadi aku mula bersenam dan jaga pemakanan sedikit sebanyak. So senaman atau workout adalah part yang penting untuk korang kurus, ada yang kata aku tak nak workout la..nanti badan aku habis sakit...senaman nie kalau korang jadikan rutin maka ia adalah ubat semulajadi anti kurus..tu je aku nak bagaitahu...korang bila nak bersenam korang mesti mula dengan beginner dulu, mesti mula dengan yang ringan dulu,slowly tetapi steady dan istiqamah.Untuk tips kurus yang kedua korang mesti bersenam,ianya adalah cara yang paling powerfull untuk pasti lemak dalam badan korang cair....Cuma korang mesti dapatkan panduan yang betul untuk bersenam, bermula dengan asas dulu..lepas tu sikit sikit korang tambah beban untuk workout korang..jangan mudah berputus asa, jangan cepat mengalah..jangan mudah hilang fokus, disiplinkan diri korang .


 Pemilihan Senaman Biar Sesuai Supaya Tak Cedera


 Cam aku aku dah try senaman yang cukup osem pada aku, iaitu senaman freeletics,senaman nie gunakan berat badan kita sendiri untuk senaman tanpa peralatan .atau disebut bodyweight workout,alah...cam zaman sekarang nie anak muda yang buat streetworkout tu, main bar bagi tu, tetapi senaman freeletics nie dari germany hanya gunakan telefon untuk lakukan senaman nie,Hasil usaha aku bersenam nie dengan freeletics , banyak membantu aku untuk lebih berstamina dan mantain perut aku taklah terlalu buncit dan bina otot sedikit sebanyak. Pada aku senaman nie memang menarik sebab ada untuk beginner sehinggalah paling tough sekali..bila level  dah semakin tinggi, apa yang boleh aku rumuskan senaman nie menggunakan konsep High Interval Intensif Training (HIIT) yang memang cukup berkesan untuk kuruskan badan dengan lebih cepat dan pantas,tak perlu ruang besar, sekadar dekat rumah pun korang dah boleh buat. Ada jumping jack(kita sebut lompat bintang), ada push up( pumping)  sehinggalah squats. Gabungan jenis jenis senaman nie dalam satu workout membolehkan korang membina otot dan menguatkan kardio atau ketahanan jantung pada masa yang sama... dah setahun aku bersama freeletics nie dan hasilnya memang tak menghampakan.




 Nie aku ...di dalam satu even King Of Bukit Larut Taiping Perak...sekadar join je..tapi aku happy sebab berjaya habiskan cabaran nie...menang? janji finisher je.






http://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php?id=10013_50_1_225



 Nie..merupakan senaman yang menjadi tumpuan aku untuk singkirkan lemak, bina kekuatan dan stamina...tu pun masih down jugak kadang kadang..tapi cam aku cakap...mesti tabah dan buat derkk je.... terus kan usaha korang ...siap username aku dekat freeletics..hehehee


Nasihat aku bab senaman nie, terpulang dekat korang, ada banyak konsep dan jenis senaman yang boleh korang buat, yang paling murah tetapi ambil masa sedikit ialah, berlari,korang hanya perlukan pakaian sukan dan kasut then..jogging..so simple, atau korang boleh jugak sertai kelab atau jenis jenis tarian sekarang nie untuk kurus.malah sekarang nie dah terdapat program  untuk korang slim..nak tak nak je..cam dibuat oleh Kevin zahri ..program Jom Kurus 1 Malaysia (JK1M), malah korang boleh baca panduan rahsia kurus dari  salah seorang trainer JK1M yang diiktiraf, iaitu sdr Nazrin Nasser.Semuanya didedahkan pada kita , sebabnya bro nie dulu gemuk..then berjaya untuk kurus dan sado dan kacak dah sekarang.

Senaman Penting Untuk Pembakaran Kalori Dan Kesihatan

Pada aku aku cukup suka HIIT, seperti gerakan burpee, plank jack, squat dan pullup..Burpee pada aku dah jadi satu kewajipan dalam rutin senaman aku, sebab gerakannya yang menyeluruh untuk senaman atau total body workout, peluhnya memang banyak, walaupun aku buat sekadar 25 kali...memang bakar lemak habis.. So nasihat aku, segala kesakitan, dalam senaman adalah sementara, korang mesti dapatkan asas gerakan senaman jika korang tak perlu langsung buat senaman , atau bodyweight workout, yang mungkin korang dah tinggal lama sewaktu korang kat sekolah dulu, ya lah,...waktu pendidikan jasmani atau PJ...untuk elakkan korang cedera, so nasihat aku korang boleh mula dengan buat regangan  then..korang boleh buat asa memanaskan badan, memastikan badan korang bersedia untuk senaman, aku cadangkan korang buat dynamic warm up..macam jumping jack..atau lompat bintang atau high knee, lari setempat, tetapi korang bawak peha korang setinggi yang boleh ke arah dada.
So untuk workout
·         Buat regangan dulu dari leher atau kepala sehingga ke kaki
·         Buat dynamic warm up..macam lari setempat, jumping jack, lunges, kick buttock dan sebagainya
·         Mula sebagai beginner, buat dulu sekitar 5-10 minit..buat yang asas dulu.
·         Ambil masa untuk berehat dan tido yang mencukupi
·         Jangan tinggalkan lebih dari 3 hari
·         Jangan mudah mengalah..fokus dan focus...tabahkan hati korang...untuk selesa korang mesti keluar dari zon selesa...pedulikan katakata  cacian ..itu semua dugaan je


Jaga Pemakanan..Ianya Kunci Untuk Kurus

Last sekali tips ketiga, jaga pemakanan korang, bab nie paling penting. Bab makan nie senang cita korang mesti jaga dispilin,  tetapi aku tak setuju kalau korang kata untuk kurus korang mesti elak nasi..sorry la bro...gua makan nasi...malah bro trainer jom kurus 1 Malaysia jugak, bro Nazrin Nasser, juugak cadangkan kita ambik nasi 5 kali sehari....Cuma bagimana kuantiti jumlah yang diambil tu...nie melibatkan pengiraan kalori, bab nie memang membosan kan...hehhe..aku jujur bagitahu korang, namun nasib korang bertuah sebab dia dah susun dengan lengkap menu yang boleh korang cuba untuk kuruskan badan korang nie....Walaupun terdapat amalan diet yang ambil karbohidrat macam diet Atkin, aku sarankan korang cuba sendiri..biasa la..benda baru..korang mesti sabar. Percayalah cakap aku jika korang pass pemakanan korang..korang boleh dapatkan bentuk badan yang sesuai dan sihat, jika digabungkan bersama senaman.

So aku ringkas... ada 3 tips atas untuk kurus...pertama cara fikir korang, kedua lakukan senaman ketiga jaga pemakanan...so simple tetapi aku tahu bukan mudah..so korang mesti teruskan perjuangan..semoga korang semakin slim, kacak bergaya..dan berjaya kurus tanpa sebarang ubat-ubatan , kalau korang susah ikut je pengalaman orang gemuk tetapi sekarang dah kurus malah jadi trainer pulak lagi,iaitu bro Nasrin Nazzer,  pergi baca panduan yang bro nie tulis...cukup osem, santai, tetpi sangat sarat dengan  rahsia untuk kurus dan menepati dengan apa tips kurus yang aku bagitau sekarang....toksah berangan nak kurus...jika korang masih lagi menipu diri sendiri..come on bina imej baru yang lebih sihat,pilihan ditangan korang untuk lebih sihat dan slim.
....................


0 comment... add one now

Semoga perkongsian ini bermakna buat semua. Korang kalau dah baca boleh klik butang share, supaya lebih ramai yang mendapat manfaat dari blog kecil nie. Salam ukhwah dan mesra dari kami team love hijau.