Katak Paling Kecil Di dunia DiJumpai (Gambar )Terlalu kecil daripada syiling 1 sen USDDengan hanya berukuran 7mm atau 0.27 inci katak ini menjadi katak yang paling kecil di dunia. Merupakan antara haiwan pra sejarah, katak memang merupakan haiwan yang unik kerana boleh hidup di dalam dua alam.Lebih dikenali sebagai haiwan amfibia, katak ini dikenali sebagai Paedophryne Amauensis.


Lihat kulitnya yang transparent

Di jumpai di kawasan Timur hutan Papua New Guine, katak ini sukar untuk ditangkap dan lihat oleh kerana terlalu kecil dan juga mampu menyamar dengan lantai hutan yang dipenuhi dengan daun-daun kering. Menurut menyelidik dari US, katak ini menjadi makanan terutama serangga yang selama ini menjadi makanan katak yang bersaiz normal.Oleh kerana terlalu kecil bunyi yang terhasil dari katak ini seperti serangga dan hanya mampu memakan serangga yang lebih kecil dari saiz mereka. namun percayalah kewujudan mereka merupakan salah satu penyumbang kepada kelansungan ekologi kawasan hutan.Kuasa Allah mengatasi segala-galanya

kredit pic: BBC UK.

4 comments.. read them below or add one

djawa djawa 15 January, 2012
hewan langka., tapi menggelikan hehe.,
lovehijau lovehijau 15 January, 2012
Katak antara haiwan sentinel yg sensitif kepada perubahan bumi, bagus sebagai petanda gempa bumi dan tsunami
ohcikgu ohcikgu 19 January, 2012
comel. Yap. Pasti ada hikmah disebalik kejadian katak sekecil ini..
lovehijau lovehijau 19 January, 2012
Betul tu cikgu, katak merupakan antara haiwan yg unik

Semoga perkongsian ini bermakna buat semua. Korang kalau dah baca boleh klik butang share, supaya lebih ramai yang mendapat manfaat dari blog kecil nie. Salam ukhwah dan mesra dari kami team love hijau.